Folna kiselina u trudnoći

Radi smanjenja rizika od pojave poremećaja razvoja nervnog sistema ploda ploda (defekti neuralne tube) folna kiselina u trudnoći treba da se uzima od početka trudnoće do 12. nedelje trudnoće.

Još bolji efekat u prevenciji razvojnih anomalija ploda postiže se ako se folna kiselina uzima i prije trunoće, barem 8 nedelja prije začeća.

Ako se ishranom ne unosi dovoljna količina folata onda se uzimanje folne kiseline može produžiti do kraja trudnoće. Pri normalnoj ishrani to obično nije potrebno.

Izvori folne kiseline su: bubrezi, jetra, mahunarke, avokado, jaja, riba, celer, repa, lisnato zeleno povrće, orasi, grašak, sjemenke, sok od naranče, te obogaćene žitarice.

folna kiselina u trudnoći
Dr B. Škarica

Nevjerovatna izliječenja i izjave pacijenata pogeldati ovdje.

Copyright © 2020 Dr Boris i Bojana Škarica. Sva prava zadržana.

Nijedan dio ove publikacije ne smije se reprodukovati, prenositi, prepisivati, pohraniti u kakvom pretražnom sistemu. Ne smije se prevoditi na bilo koji jezik, u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, bez pismene dozvole