Zdravlje žene

Doktor Boris Škarica
Doktor Boris Škarica

Današnja žena posjeduje mnogo više znanja o zdravom načinu života, ishrani, mršavljenju, vježbanju, sportu i fizičkim aktivnostima, kao i metodama za održavanje i unapređenje zdravlja. Upravo u ovoj oblasti koja je toliko važna za održavanje i unapređenje zdravlja žene kiropraktičari su najkompetentniji.

Milioni žena poklanjaju svoje povjerenje kiriopaktičarima zbog brige i dobre interakcije koja se ostvaruje između pacijenta i kiropraktičara. Kiopraktičari predstavljaju uspješnu kombinaciju eksperata za njegu i namještanje kičme, vježbanje i savjete za ishranu kao i vođenje zdravog načina života.

Kiropraktika nudi putokaz za mnoge životne situacije koje su tipične za žene, a zasnovane su na specifičnostima ženske anatomije. Činjenica je da je žensko tijelo dizajnirano za rađanje i podizanje djece. Trudnoća i menstrualni ciklus su od centralne važnosti za materinstvo. Trudnoća, priprema za trudnoću i oporavak od porođaja su samo neke od jedinstvenih ženskih zadataka. Bol tokom menstrualnog perioda (dysmenorrhea), premenstraulni sindrom (PMS) i hronična zdjelična bol su samo neke od posebnih poteškoća koje često otežavaju život žene.

Starije žene imaju mnogo veću šansu da dobiju Alzheimerovu bolest (smetnje sa pamćenjem i reducirane mentalne funkcije) i osteoporozu (kosti postaju slabe, krte i porozne). Ovo su samo dva problema starenja kod žena koja žene trebaju imati u vidu i prevenirati ih.

Tokom menstruacije i trudnoće žene mogu imati glavobolje, jednako kao i izvan tih perioda. Žene imaju veću vjerovatnoću da dobiju glavobolje i zatraže pomoć zbog toga. Žene su također češće žrtve osteoartritisa (degenerativnog oboljenja zglobova) i imaju 200 do 300 procenata veću šansu da obole od reumatoidnog artritisa.