Komplikacije kiropraktičkog tretmana

Kiropraktički tretmani nisu bolni niti su grubi i neprijatni. Zato se mogu izvoditi u svim dobnim uzrastima od novorođenčeta do duboke starosti. Međutim kod nekih pacijenata se u roku od 12 do 24 sata poslije tretmana mogu se pojaviti različite reakcije u vidu bolova blažeg ili umjerenog intenziteta koji nestaju poslije nekoliko dana.

dr-boris-skarica-kiropraktika 013Naučne studije su pokazale da se blage prolazne tegobe u vidu lokaliziranog bola javljaju kod 50% kiropraktičkih pacijenata. Stvarni rizik od ozbiljnijih komplikacija poslije kiropraktičkog tretmana je prema izvještaju brojnih studija veoma mali, ali se znatno razlikuje od studije do studije.

Za kiropraktičke manipulacije na vratnoj kičmi rizik od ozbiljnijih komplikacija poslije kiropraktičkog tretmana iznosi od 1 : 400 000   do 1 : 3,85 miliona. Ernst E. u svojoj studiji Chiropractic care: Attempting a rik-benefit analysis. Am J. Public Health 2002; smatra da je rizik kod kiropraktičkih tretmana ekstremno nizak u poređenju sa rizikom korištenja neseroidalnih antireumatika koji se upotrebljavaju (NSAIDs) za iste probleme.

imagesStručni medicinski časopois The New England Journal of Medicinenazvao je komplikacije koje nastaju korištenjem nesteroidalnih antireumatika “tihom epidemijom” koja godišnje izazove 16 685 smrtnih slučajeva zbog ovih medikamenata.

U poređenju sa drugim medicinskim intervencijama ili korištenjem medikamenata protiv bolova u kičmi i ekstremitetima može se reći da su rizici kiropraktičkog tretmana ekstremno mali.

 

Kiropraktički tretman koji izvodi kvalificirani kiropraktičar nije bolanniti je neugodan.

 

Pomozite svojoj kičmi živite bez bolova i tegoba.