Šta je to akupunktura

kiropraktika_dr_Boris_Skarica_121-www.kiropraktika.ba
Bojana Škarica dipl. akupunkturista i kiropraktičar www.kiropraktika.ba

Akupunktura je jedna od najvažnijh metoda liječenja tradicionalne kineske medicine. Primjenjuje se sa uspjehom hiljadama godina. Prema učenju tradicionalne kineske medicine, kroz ljudsko tijelo protiče energija putanjama uzduž ljudskog tijela koje se zovu meridijani. Na ljudskom tijelu postoji 12 parnih i 2 neparna meridijana na kojima je smješteno 360 akupunturnih tačaka. Aplikacijom akupunkturnih igala u ove tačke harmonizira se protok eneregije i otklanja bolest. Smatra se da se u akupunkturnim tačkama energija Či nalazi najbliže površini tijela.

Prema tumačenju tradicionalne kineske medicine pravilan protok ove energije obezbijeđuje skladno i uravnoteženo funcionisanje cijelog organizma i temelj je njegovog zdravlja. Poremećaj protoka ove životne energije koju stara kineska medicina naziva ČI, dovodi do poremećaja u funkciji organizma i izaziva mnoge bolesti. Ova teorija je važila hiljadama godina sve do današnjih dana.

kiropraktika_dr_Boris_Skarica_116
Bojana Škarica dipl. akupunkturista i kiropraktičar www.kiropraktika.ba

Savremena medicina je prihvatila akupunkturu kao uspješnu, neškodljivu, jeftinu i lako primjenljivu metodu liječenja. Njen mehanizam je objašnjen kada je ustanovljno da primjenom akupunkture dolazi do normalizacije lučenja hemijskih supstanci, neurotransmitera dopamina, endorfina, serotonina i drugih, koji su odgovorni za uredno funkcioniranje nervnog sistema.