Kiropraktika i porođaj

Doktor Boris i Bojana Skarica (6)
Doktor Boris i Bojana Skarica

1977. godine studija Harvard Medical School je otkrila vezu između epiduralne anestezije koja služi za otklanjanje bolova u trudnoći i puerperalne sepse (infekcije) i sepse kod novorođenčeta koja je zatijevala hitnu upotrebu antibiotika. Davati novorođenčetu antibiotike dok je njegov imuni sistem još sasvim nezreo nije baš dobro za njegovo zdravlje. Pronaći način kako da se ublaže porođajne tegobe i smanji potreba za spinalnom anestezijom bilo bi zdravije i za majku i plod. U SAD mnoge trudnice na putu za porodilište prvo potraže pomoć svog kiropraktičara.
Porođaj zatkom
Porođaj zatkom je povezan sa položajem koji plod prethodno zauzme u materici. Do početka porođaja većina beba se u materici okrene tako da prednjači glavica. To se smatra optimalnim položajem. Ako se to ne desi prvo će se pojaviti bebina stopala ili zadak. Povećana težina ploda pred porođaj može onemogućiti plodu da se okrene u položaj glavicom prema dole. Postoje i drugi uzroci koji mogu dovesti do porođaja zatkom, kao što su višeplodne trudnoće, povećana količina plodove vode, abnormalnosti ploda i materice i subluksacije kičmenog stuba.
Kiropraktika i porođaj zatkom
Larry Webster, D.C., član Internacionalne kiropraktičke pedijatrijske asocijacije International (Chiropractic Pediatric Association), razvio je tehnike koje omogućavaju kiropraktičarima da trudnice oslobode stresa kojem je izložena zdjelica što dovodi do posljedične relaksaciju uterusa i okolnih ligamenata. Relaksirani uterus će omogućiti da se plod iz položaja zatkom okrene na glavicu. Ova tehnika je poznata kao Webster – ova tehnika za zadak.

Korištenjem ovih tehnika za korekciju subluksacija kod trudnica, značajan broj fetusa se okrene u uterusu i zauzme pravilan položaj čime se izbjegava porođaj zatkom i porođajna trauma koja je zbog njega češća.

Najbolje vrijeme za izvođenje okreta ploda koji se nalazi u materici je od 32. do 37. nedelje trudnoće. Postoje brojne metode sa koje se koriste sa različitim uspjehom. Webster-ove tehnike zamjenjuju skupe operacije koristeći jednostavna sredstva.