Pušenje i trudnoća

Pušenje je vjerovatno jedan od najopasnijih navika u trudnoći. Pušenje tokom trudnoće može dovesti do mnogih komplikacija i ozbiljnih zdravstvenih problema za Vas i Vašu bebu. Mnoge žene koje su pušile prije trudnoće puše u trudnoći i poslije nje.

Sa pušenjem je povezan veliki broj štetnih posljedica. Nikotin i ugljen monoksid koji su prisutni u dimu cigareta povezani su sa mnogim različitim nepovoljnim ishodima u trudnoći uključujući:

– rađanje beba sa malom tjelesnom težinom

– prijevremeni porođaj

– prijevremena ruptura vodenjaka (PROM)

– poremećaji placente

– povećani rizik od iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS)

Žene koje puše u trudnoći imaju 3,5 puta veću šansu da rode bebu male tjelesne težine. Pušenje u trećem trimestru trudnoće izgleda da pokazuje najveći uticaj na rast fetusa. Bebe male tjelesne težine su osjetljivije od onih sa urednom tjelesnom težinom.

Prijevremeni porođaj (prije 37. nedelje) je također 2,5 puta vjerovatniji kod žena pušača. Prijevremeno prsnuće podovih ovoja (PROM) je mnogo češće kod žena koje puše i može da dovede do male tjelesne težine ploda i prijevremnog porođaja. Prijevremno prsnuće plodovih ovoja povećava rizik za ženu i njenu bebu od infekcija i komplikacija tokom i poslije porođaja.

Pušenje također povećava rizik od nastanka prijevremenog odljuštenja posteljice što može biti po život opasna komplikacija kako za majku tako i za dijete. Prednjačeća posteljica (Placenta praevia) je također češća kod žena koje puše. Placenta praevia može ugroziti život majke i ploda zbog naglog i teškog gubitka krvi.

Kako prestati sa pušenjem
Prestanak pušenja je jedna od najvažnijih mjera koje trebate poduzeti u vašem interesu i interesu Vaše bebe. Postoji više načina dase izborite sa pušenjem. Posavjetujte se sa svojim doktorom.

Trudnice koje puše imaju veću šansu za uspjeh ako imaju podršku prijatelja i familije koja shvata štetnost pušenja u trudnoći i ako imaju podršku partnera koji je nepušač.

Žene koje su pokušavale da prekinu sa pušenjem prije trudnoće imaju veće šanse da uspiju u tome tokom trudnoće. Davanje nikotina (žvakaće gume sa nikotinom, flasteri…) kao zamjena za pušenje cigareta je kontroverzna mjera i treba se primjeniti samo ako vam to doktor preporuči poslije nekoliko prethodnih neuspjelih pokušaja prestanka pušenja.

Bupropion (Wellbutrin) je antidepresiv koji može pomoći u odvikavanju od pušenja. Svrstava se u klasu B lijekova i siguran je u trudnoći.

Tokom procesa odvikavanja od pušenja, najvažnije je da budete iskreni prema sebi i svom doktoru. Na sreću, želja za lijepom i dobro uhranjenom bebom je dovoljan motiv za većinu trudnica da prekinu sa pušenjem.